Skrivartips - Det DU kan!

2010-01-05 @ 16:21:10


Godafton folket!

Dagens skrivartips är att skriva på olika sätt, vidga vyerna och bred ut vingarna.
Prova att skriva olika typer av noveller och texter på olika teman.
Försök med en kriminalare och sen ett äventyr och efter ett tag kanske en kärleksroman.
Skriv det du känner för och skrev det du känner dig intesserad av.

Du kan också sno idér från sådant du känner till. Låt en annan bok inspriera dig, eller skriv om något som är självupplevft. Det är det många som gör, men då ska man vara tydlig med inte hänga ut någon person, kanske byta namn och inte säga att det är självupplevt när man skriver det. Eller i fall du tar en idé av någon annan och de märks väldigt tydligt bör man berätta att du fått idéer från den här boken av den författaren.

Tipsen nedan är som vanligt från Magnus Nordin.


  • Skriv i olika genrer.

Många kända författare har arbetat som journalister. Det är inte så konstigt. Detta är ett skrivande yrke där man lär sig hur man bygger upp en text, kommunicerar med läsare och söker fakta (så kallad research). Mycket användbara färdigheter för en författare. 

Kom ihåg att skolan ger utmärkta tillfällen till att prova olika genrer och stilar, allt ifrån tidningsartiklar, recensioner, uppsatser, labbrapporter, noveller, dikter. Varför inte börja med att starta en skoltidning? Det är faktiskt roligare än det låter.

  • Skriv om det du kan.

Klatschigare låter det på engelska: Write what you know. Många kända författare har skrivit om sin barndom, om sina år till sjöss, om sin knasiga familj, ja du fattar... Man behöver alltså inte alltid hitta på historier, däremot måste du veta hur du berättar en historia. Det kallas att dramatisera.

Om du inte hittar något intressant i ditt eller moster Agatas liv att skriva om, kolla upp tidningsartiklar (ja, världen kryllar av fängslande livsöden och spännande händelser) eller sök din inspiration i böckernas värld.

Mycket som skrivits är kokt på samma gamla spik. William Shakespeare knyckte gamla kända berättelser och gjorde sina egna varianter på dem. Romeo och Julia bygger på Tristan och Isolde från medeltiden.

Eller som det gamla talesättet lyder: genier stjäl, amatörer lånar.




Hoppas ni blir inspirerade!

många kramar och lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0