Alá Nobel del 2 - Fredspriset, Oslo

2011-12-10 @ 14:58:00
Det är tre otorligt inspirerade och starka kvinnor med enormt mod som i år tar emot Nobels Fredspris.
Det är tre kvinnor som på fredlig och demokratisk väg kämpat och fortsätter att kämpa för fred, rättvisa och jämlikhet i deras respektive länder.
För något år sedan fick USA's president Barack Obama Nobels Fredspris.
Det var en omdiskuterad utnämning då han fanktiskt krigade i flera olika länder, framför allt i Irak och Afghanistan även om han utalat sig om att han skulle driva på utveckligen så att trupperna snarast möjligt skulle lämna över till fredliga resgimer i de länderna. Det är första och enda gången hittils en person fått fredspris medan man genomför krig (oavsett andledning) och fått priset för vad man hoppades att han skulle åstadkomma. Ett bättre USA, ett mänskligare USA och ett USA som avslutade krigen i Irak och Afghanistan.
I år får tre riktigt fredsbringande kvinnor priset, ett enligt mig mycket bättre och lämpligare val än vad Barack Obama var då han fick priset. Han fick priset för vad han ännu inte åstadkommit, medan dessa kvinnor redan åstad kommit mer än de flesta och kommer fortsätta på samma väg och i och med det förändra världen.  Jag tror på dem, efter att jag har lyssnat på deras tacktal och hört deras historia, deras gärningar.
Det är ödmjuka och de är tacksamma. De tar åt sig priset för alla de kvinnor som kämpar med dem.
De tar emot priset för att sedan fortsatta kampen mot ett fredligt och demokratiskt Afrika och Arabvärld.
De kämpar för fred för att de har fått nog, de kämpar för rättigheter de vill ha och anser sig rätt att ha, vilket är helt rätt. Det VÄGRAR att vara offer och de vägrar att fortsätta att vara diskriminerade av krigsherrar och diktatorer.
Kvinnor har en annan sinses stämmning än många män, de har en annan prioritering och en annan syn på omvärlden. Det är inte nödvändigtvis bättre än männens, men den är nödvändig för vidgat perspektiv och en ibland fredligare lösning än vad vissa män annars skulle ta för sig. Det beror helt på individen i sig, inte på könet. Även om det är allmänt känt att kvinnor och män kan tänka på olika sätt, prioritera olika saker. Men det gör inte den andra mindre värd än den andra, men det betyder att man måste sammarbeta, lyssna och respektera varandra för att få en demokratisk, rättvis och fredlig värld.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/nobels-fredspris-2011

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0