Ett icke så stillsamt farväl.

2011-12-30 @ 21:21:29
Igår flyttade jag hem till min kompis Annie för ca 10 dagar.
Idag städade jag ur och sa hejdå till min lägenhet Ormbuken. Nu kommer vi aldrig ses mer och jag kommer flytta till Uppsala nästa helg. Börja på ny kula åter igen, och plugga Historia. Det kommer nog bli Awesome!
Och jag pratar då och då lite med HP-nördar som jag känner i Uppsala, så det kommer nog bli Awesome. Det känns både jobbigt, men samtidigt kul att flytta.
Det kul att läsa historia, skönt att bo närmare familjen igen, men samtidigt bryta upp från de vänner och de liv jag har nere i Kalmar är inte de roligaste jag varit med om precis. När jag väl bestämde mig för att flytta känndes det bra och som om det vore en lång tid tills dess. Det skulle ju bli jul först. Men nu har tiden gått så fort och jag sitter här, hemma hos Annie och har 8 dagar kvar i Kalmar. Det är mysko, läskigt, men roligt på samma gång.
Nu håller jag och Annie på med spelningslistan till Julbalen, det är en utmaning, men det kommer säkert bli bra!

21 december

2011-12-21 @ 16:18:26
Idag vet jag inte vad jag ska ha för titel.
Jag vet inte riktigt heller vad jag ska blogg om, jag bara gört!
jag har fixat och trixat lite med julbalen grejer. Det är njas. Sen umgås jag med syster Maria som sitter och pluggar här bredvid. Eller rättare sagt, hon pluggade, nu lekar hon med sin nyskapade blogg i stället. Jag vet precis hur det är, ibland gåre och ibland går det inte.
Tåg resan till Jämtland tog närare 16 timmar med en timmes försening så jag sov inte speciellt mycket natten mellan 19 och 20 december. Men inte mindre höll jag igång, följde med mamam för att hämta lillebror på skolan, lagade mat och umgicks. Väldigt tevligt. Sedan satt jag och Maria ganska sent igår, kollade lite på TV och jag skrev lite på ett par grejer. Sen var det skönt att sova i sin gamla säng^^
Snart ska det väl börjas med middag igen.
3 dagar till jul!
Hare !

Time for coming home.

2011-12-19 @ 09:32:09
Ikväll tar jag tåget hem för att fira jul. Det ska blir skönt.
Lite att stå i, of course men i alla fall.
Få träffa alla och ha lite jul mys. Blir bara i Jämtland en vecka, men jag ska försöka göra det mesta av det.
Julklappar är fixade, så det är bara julstök och träffa människor som ska göras. Riktigt mysigt!
Tycker det är ganska mysko, förra året var det sjukt mycket snö i Kalmarområdet och framför allt ute på Öland. I år, 19 december ingen snö för fem öre. Har kommit frost en gång, snöblandat regn kanske två gånger. Det är skillnad, på ett år!!! Men enligt klamariterna så kommer snön ena året och inte andra året. Så det är väl en varmare vinter här nere i år för det är fortfarande plusgrader på dag tid och någon enstaka lite minusgrad på natten.
Hörs senare ^^

Vad vet DU om Facebook?

2011-12-18 @ 11:50:59

Så här förklarar Wikipedia facebook: Facebook är ett socialt medium eller en social nätverkstjänst som grundades i februari 2004 och drivs och ägs av Facebook, Inc. I september 2011 hade Facebook mer än 800 miljoner aktiva användare. Användarna kan skapa en personlig profil, lägga till andra användare som vänner och utbyta meddelanden, samt få automatiska meddelanden när någon postar meddelanden eller media på deras profil. Dessutom kan användare ansluta sig till intressegrupper, som exempelvis arbetsplats, skola eller universitet. Facebook har fått sitt namn efter de elevkataloger som i USA delas ut till studenter av universitetens administration, vars syfte är att hjälpa studenterna att lära känna varandra bättre.


Facebook grundades av Mark Zuckerberg tillsammans med hans college-rumskamrater och studievänner Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz och Chris Hughes. Till en början begränsades registreringen på webbplatsen till endast Harvardstudenter, men utökades senare till andra universitet i Bostonområdet, Ivy League-universiteten och Stanford University. Gradvis öppnades webbplatsen för studenter vid andra universitet i USA och Kanada, high school-studenter, och slutligen till allmänheten och senare resten av världen.

 

- - - -

Mark Zuckerberg har verligen lyckats med hans idé om ett socialt nätverk, men jag tror knappast att han i början förstod hur stort det skulle kunna bli, med att när han väl insåg det tog tillfället i akt att gör det mesta av det. Nu är han världsberömd, har 800 miljoner användare av sitt nätverk i över 200 länder. Det är mer än vad många skulle drömma om att åstadkomma.

 

Det hat varit mycket spekulationer om hur Facebook finansieras och hur mycket pengar som Zuckerberg verklige tjänar. Hur väl har han egentligen lyckats i siffor andra än antalet användare. Han hade lite trubbel för några år sedan då han inte riktigt kunde hantera det längre, just finanserna. Men då anställde han Sheryl Sandberg som skulle få ekonomin och företaget på köl igen, vilket man kan säga att hon gjort med råge. Hon har ett magnifik meritförteckning då hon både jobbat för Google och för finansministern. Nu jobbar hon för Zuckerberg och har hjälpt honom fördubbla de anställda och lika så inkomsterna för Facebook har ökat markant. Hon har tagit kontroll över den enorma tillväxten och möt behoven, tycket och de interna kraven.

 

Nu misstänker media och Wall Street att Facebook är på väg just dit. På väg mot en börsnotering på Wall Street och detta mest på grund av att de inte längre kan trixa med antalet aktieägare då de passera 500.  Om ett företag får fler än 499 aktieägarna så måste företaget redovisa sina räkenskaper offentligt och eventuellt noteras på börsen för att kunna expandera ytterligare.

 

Facebook största inkomst källa bör vara alla reklam som finns på sidorna runt om på hemsidan och att de kan sälja den information om användarna som de själva skrivit in där. Facebook är eftertraktat för företag då de kan special sprida budskap till dem som de tror kan vara intresserad av det. Det kan välja att visa sina reklamrutor vid de personer som ingår i deras målgrupp. Det är väldigt effektiv marknadsföring och ett lätt sätt att sprida kampanjer. Det är också väldigt populärt att skapa grupper och event både mellan privat personer och från företag som sprider det vidare.

 

Många kan skapa grupper eller event för att sprida budskap om orättvisor och promota att folk ska demonstrera. Antigen genom att komma till en specifik plats eller för att sprida de över hela världen ha exempel en grej som att ”alla bär lila tröja den här dagen för att stödja homosexuellas rättigheter”, sådan kampanjer och demonstrationer mobiliseras väldigt smidigt och väldigt ofta via Facebook, med stor respons och stor succé.

 

Idag är Facebook ett stort och välkänt Community. Mm man går mot strömmen och inte är med på Facebook möts man av höjda ögonbryn som om det var det självklarast i världen. Det är en fantastisk kontakt funktion, då man kan vara kompisar med flera hundra personer och inte ha ständig kontakt med dem, men samtidigt kunna kontakta dem om man har behovet av det. Människor kan flytta, byta telefon nr så sådan kontakt uppgifter varar inte så länge, men har du skaffat Facebook så är det ju en stor chans att du behåller det mycket längre. Själv är jag snart på min femte adress sedan jag skaffade Facebook, dock har jag alltid haft samma mobilnr sedan jag fick min första mobil.

 

Vad jag egentligen vill komma till är att vet vi vad Facebook egentligen gör? Vet vi vilka som egentligen tar del av all information som vi självmant bara matar ut utan att tänka så mycket på det?  Vilka vänner är sanna vänner, de på Facebook eller de som man faktiskt umgås och pratar med? Är det coolt att ha +500 vänner på Facebook eller är det coolt att ha familjen + 10 riktiga vänner? Det är något att fundera över.  Siffror är inte viktiga när det gäller vänner, utan vad siffran innehåller.  Sedan kan man använda sin kontaktlista strategisk genom att ha kontakter där som man kan ha nytta av en dag, när det vet man aldrig! Men det är någon bekant som har kan något speciellt, eller har någon kontakt som man kan behöva någon dag. Då kan det vara fint att ha dem där lättillgängligt.

 

Think about it !

Vad gör Facebook med dig?

 

Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Facebook

http://www.dn.se/ekonomi/din-information-vard-miljarder-pa-wall-street

http://www.dn.se/ekonomi/datasnillet-med-800-miljoner-kompisar

http://www.dn.se/ekonomi/kvinnan-som-tamjde-facebook


New week, new hope!

2011-12-12 @ 23:45:30
Det är sent. Det är sedan länge bäcksvart ute, men jag tänkte skriva några rader innan jag går och lägger mig.
Det var en intressant föreläsning imorse, även om jag inte kunde konsentera mig så överdrivet bra. Sen träffade jag Annie på stan, måste ju passa på medan man kan. Snart flyttar jag ju och då kommer vi inte kunna träffas lika ofta som vi gjort sedan jag flyttade in till Kalmar från Öland.
Jag har under kvällen skapat en ny spelningslista på Spotify, den heter "Ursäkta, jag glömde" och ska lyfta fram låtar man ofta glömmer bort för att man tar dem som "självklara", i allmänhet gamla låtar (60-80tal) eller helt nya band jag aldrig hört innan, man man borde lyssna på. Det är väldigt rock och hårdrocks inspirerat, men det är en härlig blandning av gammalt, nytt och trumslag.
Jag fick även veta idag att jag ska få göra tentan tidigare så att jag har den gjord när jag åker hem över jul, som för övrigt är om en vecka, så imorgon ska jag spändera en större del av dagen på bibloteket innan jag ska åka med en klasskompis och köpa flyttkartonger så jag kan fortsätta flyttpackningen och sedan ska jag träffa Evelina. Ska bli super tevligt och lite fullt upp, men det räknar jag med denna vecka.
Hare !

Alá Nobel del 5 - sammanfattningsvis

2011-12-10 @ 22:25:08
Hur ska jag då sammanfatta denna Nobel?
Festligtligt värre!
Just nu ska jag lyssna på Thomas Tranströmers frus tal på hans vägnar.
Der ska bli fint att höra.
Men jag vill bara vissa ännu en bild på Victoria. En bra bild och en bild som faktiskt visar henne gravidmage ganska mycket. :)
Det är nog en av de finast klänningarna hon haft på nobel tror jag.
Jag tycker det i alla fall.
:)

Alá Nobel del 4 - Middagen

2011-12-10 @ 21:13:06
Ja, självaste middagen.
Jag har som jag tidigare nämt tänk lyxa till min egen mat idag, i ära av Nobel och att det är min namnsdag. Under nobelbanketten som just nu pågår har det fått väldigt lyxig mat och förhoppningsvis var den god också. De har otorligt vackra klänningar det flesta. Och underhållningen från Romio och Julia kören är klassiskt Nobel aktigt, klassigt, stämmningsfullt och passande. Helt okej, inget underverk, men helt okej och snygga kostymer.
Så nu tillbaka till vad jag ätit ikväll :)
Förrätt: Sallad
En sallad gjord på:
Romasalladsblad, grovt hackade
Champinioner
Körsbärstomater
Rödlök, hackad
Persilja, fryst hackad
Cream Freach
Örtsalt
Varmrätt: Nötkött med pasta

Nötkött, lätt stekt med salt och svartpeppar
Pasta
Lök- och svampstuvning
Stektlök
Romasalladsblad
Körsbärstomater
Efterätt: Gameldags vaniljglass med passionsfrukt


MUMS! :D

Alá Nobel del 3 - Prisutdelning

2011-12-10 @ 17:54:07
Nu är prisutdelningen snart slut i Stockholm och de ska så småning om dra sig iväg mot banketten, men den börjar inte förän senare ikväll.
Jag tycker det har varit riktigt bra pristagare i år, i alla ämnen.
Extra speciellt är väl svensken Thomas Tranströmer som fått litteraturpriset för sina dikter.
Här kommer en bild på kungafamiljen, Victoria är super snygg och magen hennes syns!!!
Thomas Tranströmer!

Alá Nobel del 2 - Fredspriset, Oslo

2011-12-10 @ 14:58:00
Det är tre otorligt inspirerade och starka kvinnor med enormt mod som i år tar emot Nobels Fredspris.
Det är tre kvinnor som på fredlig och demokratisk väg kämpat och fortsätter att kämpa för fred, rättvisa och jämlikhet i deras respektive länder.
För något år sedan fick USA's president Barack Obama Nobels Fredspris.
Det var en omdiskuterad utnämning då han fanktiskt krigade i flera olika länder, framför allt i Irak och Afghanistan även om han utalat sig om att han skulle driva på utveckligen så att trupperna snarast möjligt skulle lämna över till fredliga resgimer i de länderna. Det är första och enda gången hittils en person fått fredspris medan man genomför krig (oavsett andledning) och fått priset för vad man hoppades att han skulle åstadkomma. Ett bättre USA, ett mänskligare USA och ett USA som avslutade krigen i Irak och Afghanistan.
I år får tre riktigt fredsbringande kvinnor priset, ett enligt mig mycket bättre och lämpligare val än vad Barack Obama var då han fick priset. Han fick priset för vad han ännu inte åstadkommit, medan dessa kvinnor redan åstad kommit mer än de flesta och kommer fortsätta på samma väg och i och med det förändra världen.  Jag tror på dem, efter att jag har lyssnat på deras tacktal och hört deras historia, deras gärningar.
Det är ödmjuka och de är tacksamma. De tar åt sig priset för alla de kvinnor som kämpar med dem.
De tar emot priset för att sedan fortsatta kampen mot ett fredligt och demokratiskt Afrika och Arabvärld.
De kämpar för fred för att de har fått nog, de kämpar för rättigheter de vill ha och anser sig rätt att ha, vilket är helt rätt. Det VÄGRAR att vara offer och de vägrar att fortsätta att vara diskriminerade av krigsherrar och diktatorer.
Kvinnor har en annan sinses stämmning än många män, de har en annan prioritering och en annan syn på omvärlden. Det är inte nödvändigtvis bättre än männens, men den är nödvändig för vidgat perspektiv och en ibland fredligare lösning än vad vissa män annars skulle ta för sig. Det beror helt på individen i sig, inte på könet. Även om det är allmänt känt att kvinnor och män kan tänka på olika sätt, prioritera olika saker. Men det gör inte den andra mindre värd än den andra, men det betyder att man måste sammarbeta, lyssna och respektera varandra för att få en demokratisk, rättvis och fredlig värld.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/nobels-fredspris-2011

Alá Nobel del 1

2011-12-10 @ 12:42:13

" Alfred Bernhard Nobel, född 21 oktober 1833 i Stocholm, Sverige, död 10 december 1897 i San Remo, Ligurien, Italien,var en svensk kemist, uppfinnare av dynamiten, industiralist ,donator, ingenjör och stiftare av Nobelpriset. Alfred Nobel var mycket begåvad, hade stor arbetsförmåga och fast tro på mänsklighetens utveckling genom fredlig kamp med naturens krafter. Hans uppfinningar banade ny väg på flera områden. Hans testamente har gjort Sverige berömt i hela världen " - Wikipedia.


Idag är det nobel dagen och till lika min namnsdag. I min familj har vi haft en tradition av nobelfirande. Man klär upp sig fint, äter trerätters och man bänkar sig framför tv. Det har vi gjort sedan jag var 12 eller 13 år tror jag. Nu är jag 20 och firar nobel 100 mil från familjen. Jag ska dock inte göra det mindre elegant för det. Jag har köpt hem fin mat som jag senare kommer visa bilder på, menyn är traditionellt sätt hemlig, eller hur? Samt alkoholfritt bubbel har jag köpt, ska de vara nobel så ska det!


Nu väntar jag in att få se Fredspristagarna ta emot sitt pris i Olso, Norge!

Det är tre starka kvinnor som kämpar för Aftikanska kvinnors fri- och rättigheter i ett underutvecklat, fattigt och mansdominerat Afrika.  De vill förändra omvärldens bild av afrikanska kvinnor och de vill hjälpa de afrikanska kvnnorna att höja sin ställning i samhället och delaktiga i besluten om deras liv och samhälles politiken.


^^


Your future will be history to others.

2011-12-09 @ 11:14:34
*ljudet av någons om häller upp kaffe*
Hej på er.
Nu ska jag skriva ett par saker.
Förra hösten, när jag ganska precis flyttat ner till Kalmar så gjorde jag en resume av mina tankar
om framtiden och hur saker nu väl har blivit. Jag känner att det är dags för en sådan igen.
Under det senaste året har det hänt mycket saker på den fronten. Jag har varit på väg på
utbyte till Twolle i Nerderländerna, jag har jobbat innom vården, jag har filosoferat över vidare studier.
Jag har tänkt efter och en morgon i början på oktober, eller om det var slutet på september vaknade jag upp och jag hade en känsla. "Vad håller på med Malin? Det är inte det här du ska göra". Som om ett kall sa åt mig, att vad håller du på med? DU VET att du ska göra något helt annat. Så många förvirrade, känslosamma och beslutångest fyllda samtal till min äldsta syster och sedan till mamma, och sedan några kompisar så bokade jag möte med en studievägledare.
Sagt och gjort, nu var en process igång satt. Min hjärna var beslutsam!
Jag var påväg bort från Kalmar, bort från kommunikation och påväg mot Uppsala och Historia.
Det som jag drömt om i nästan 5 år nu och det som jag brinner för. Historia, och att studera det i Uppsala kan det bli mycket bättre? I think not!
Igår kom det slutgiltiga beskedet, jag kom in på Historia. Jag ska göra en specialare och läsa fristående kurser, söka termin, för termin. För då kan jag tillgodoräkna mig de akademiska poäng jag skrapat ihop här i Kalmar, så att inget varit förgäves. Jag har sedan en månad en rum fixat och klart, jag har bokad och arrangerat med flyttbil. Jag är på väg norrut igen, på väg närmare min familj. Det känns otroligt skönt.
Men den fråga som kvarstår är, vad tusan jobbar man med när man läser historia? Med en examen från programmet Internationell Kommunikation, blir du kommunikatör eller informatör beroende på vad man väljer att kalla det. Man har en ykres kategori, man har en pratktiskt och konkret arbete på ett företag även om det i sig kan vara något luddigt. Men med en Hisotoria examen, vad tusan gör man då???
Jag har funderat mycket på detta och jag har kommit fram till lite olika alternativ. Men allting handlar om vidare studier... Antigen läsa två år master och bli Akrivarie, eller läsa två år master i Humaniora med inriktning Historia och sedan gå forksaskola (fyra år som anställd doktorand) och sedan slutgiltigen bli en akademisk varelse och Professor i historia. Eller försöka kombinera dessa. Binda ihop och försöka läsa både master i Historia och Akrivvetenskap och eventuellt bli professor i Historia på långsikt, men kunna jobba på arkiv lik väl. Jag ska reda ut det här med en studievägledare i Uppsala till våren eller nästa höst. Jag ska försöka fokusera på NU:et och se till att jag klara av de studier jag tar för mig just nu och allt annat. Det här handlar ju ändå om april 2013 innan jag måste har bestämt mig. Det finns tid än. Men det lutar ju åt ett par år till i skolbänken.
Men just nu ska jag studera sista krusen vid Linnéuniversitetet, Internationell Politik!
Det är helt okej intressant faktiskt. ^^
Ses i framtiden!

An dynasty takes hold...

2011-12-07 @ 11:47:03
An opening line.
Här sitter jag och bloggar. Vet inte riktigt vad jag ska skriva. Jag har flera idéer men inget jag tar tag i. Ni vet, ett sådant där välskrivet blogginlägg med en debatt. Kanske om kriget i Afghanistan som omvärlden ger upp, eller hur vida vi ska ha monarki i Sverige, eller kanske närmare om Kungen ska få fortsätta vara kung, eller en hyllning till Harry Potter, eller FanFiction skrivande.
Jag satt flera timmar på bibloteket igår och pluggade, jag läste 14 kapitel i en bok, lärde mig nog inte så mycket, men allt ska repiteras, men understryckningspenna och anteckningsblock. Jag har städat lite i lägenheten idag, fixat till det lite, för tjejen som ska ta över lägenheten när jag flyttar ska komma och kolla. Det är en bra lägenhet, väldigt fin och ljus. Mysig :D  Jag kommer nog sakna den, och sakna varje gång som Annie kommer och knackar på.
Aldrig oanmäld, men lik väl varmt välkommen varje gång.
Det ska bli spännade at flytta, jag kommer älska att studera historia i Uppsala.
Men jag kommer sakna Annie och alla andra vänner här nere i Kalmar. Jag hoppas jag kommer få fler, nya vänner
i Uppsala, utan att förlora dem jag vunnit under min tid i Kalmar. Nu den åttonde december kommer antagningsbesketdet om det blir Historia A, gundkurs eller Idé och lärdomshistoria A.  Vilket som blir det säker bra, men jag hoppas på Historia A.
Jag har fundera på framtida karriär och har olika tankar, idéer. Professor i Historia vore inte så pjåkigt, inte heller skriva historia böcker om medeltiden och heller inte jobba i Arkiv, men ursprungskällorna till Historien.
Au Revoir

Some time in December.

2011-12-05 @ 21:11:48
Idag har jag pluggat Internationell Politk, drukigt glögg, tvättat och läst i en bok som avhandlar olika rubriken innom Harry Potter med en filosofisk infallsvinkel. Det är mycket stimulerande att läsa mellan plugg böcker. Den är förvånatsvärt intressant, The Ultimate Harry Potter and Philosophy edited by Gregory Bassham. Den är uppdelad i delar som The Horcrux of the matter, the most powerful magic of all, Potterwatch: freedom and politics och the room of requirement. Mycker underhållande läsning som sagt. Speciellt när man går igenom Snape och hans "redemption". Eller när man sågar Voldemorts mamam, stackars kvinna kärlek har aldrig vairt lätt, verken i böcker eller verkligheten.
Hur som än haver, blir det språng till biblioteket imorgon. PLUGGA, PLUGGA, PLUGGA!
Jag tror att det kommer vara interssant kurslitteratur, och att det är den tråkiga delen (Österud) som jag tagit mig igenom idag (alla 9 kapitel) känner mig lite duktigt där faktiskt, vi får väl se.
Ha de!

One month to learn to Dance Like a Hippogriff ! :D

2011-12-03 @ 21:08:29
Jäkligt pepp på julbal just nu :D :D :D
En månad kvar !!!!
Move your body like a hairy troll
Learn' to rock and roll

Spin around like a crazy elf
dancin' by himself

Boogie down like a unicorn
Don't stop till the break of dawn

Put your hands up in the air
Like an oger, just don't care

Can you dance the Hippogriff
Ma, ma ,ma ,ma, ma,ma,ma
Flyin' off from a cliff
Ma, ma, ma, ma, ma, ma, ma
Swooping down to the ground
Ma, ma, ma, ma, ma, ma, ma

Around, and around, and around, and around
Ma, ma, ma, ma, ma, ma, ma

Go around like a scary ghost
Spookin' himself the most

Shake your booty like a boggert in pain
Again, and again, and again

Get it on like an angry spector
Who's definetly out to get ya

Stamp your feet like a leprcaun
Get it on,get it on!

Can you dance the Hippogriff
Ma, ma ,ma ,ma, ma,ma,ma
Flyin' off from a cliff
Ma, ma, ma, ma, ma, ma, ma
Swooping down to the ground
Ma, ma, ma, ma, ma, ma, ma

Around, and around, and around, and around
Ma, ma, ma, ma, ma, ma, ma

Can you dance the Hippogriff
Ma, ma ,ma ,ma, ma,ma,ma
Flyin' off from a cliff
Ma, ma, ma, ma, ma, ma, ma
Swooping down to the ground
Ma, ma, ma, ma, ma, ma, ma

Around, and around, and around, and around, and around

Come on
yeah
Can you dance like a Hippogriff?

RSS 2.0