Vad vet DU om Facebook?

2011-12-18 @ 11:50:59

Så här förklarar Wikipedia facebook: Facebook är ett socialt medium eller en social nätverkstjänst som grundades i februari 2004 och drivs och ägs av Facebook, Inc. I september 2011 hade Facebook mer än 800 miljoner aktiva användare. Användarna kan skapa en personlig profil, lägga till andra användare som vänner och utbyta meddelanden, samt få automatiska meddelanden när någon postar meddelanden eller media på deras profil. Dessutom kan användare ansluta sig till intressegrupper, som exempelvis arbetsplats, skola eller universitet. Facebook har fått sitt namn efter de elevkataloger som i USA delas ut till studenter av universitetens administration, vars syfte är att hjälpa studenterna att lära känna varandra bättre.


Facebook grundades av Mark Zuckerberg tillsammans med hans college-rumskamrater och studievänner Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz och Chris Hughes. Till en början begränsades registreringen på webbplatsen till endast Harvardstudenter, men utökades senare till andra universitet i Bostonområdet, Ivy League-universiteten och Stanford University. Gradvis öppnades webbplatsen för studenter vid andra universitet i USA och Kanada, high school-studenter, och slutligen till allmänheten och senare resten av världen.

 

- - - -

Mark Zuckerberg har verligen lyckats med hans idé om ett socialt nätverk, men jag tror knappast att han i början förstod hur stort det skulle kunna bli, med att när han väl insåg det tog tillfället i akt att gör det mesta av det. Nu är han världsberömd, har 800 miljoner användare av sitt nätverk i över 200 länder. Det är mer än vad många skulle drömma om att åstadkomma.

 

Det hat varit mycket spekulationer om hur Facebook finansieras och hur mycket pengar som Zuckerberg verklige tjänar. Hur väl har han egentligen lyckats i siffor andra än antalet användare. Han hade lite trubbel för några år sedan då han inte riktigt kunde hantera det längre, just finanserna. Men då anställde han Sheryl Sandberg som skulle få ekonomin och företaget på köl igen, vilket man kan säga att hon gjort med råge. Hon har ett magnifik meritförteckning då hon både jobbat för Google och för finansministern. Nu jobbar hon för Zuckerberg och har hjälpt honom fördubbla de anställda och lika så inkomsterna för Facebook har ökat markant. Hon har tagit kontroll över den enorma tillväxten och möt behoven, tycket och de interna kraven.

 

Nu misstänker media och Wall Street att Facebook är på väg just dit. På väg mot en börsnotering på Wall Street och detta mest på grund av att de inte längre kan trixa med antalet aktieägare då de passera 500.  Om ett företag får fler än 499 aktieägarna så måste företaget redovisa sina räkenskaper offentligt och eventuellt noteras på börsen för att kunna expandera ytterligare.

 

Facebook största inkomst källa bör vara alla reklam som finns på sidorna runt om på hemsidan och att de kan sälja den information om användarna som de själva skrivit in där. Facebook är eftertraktat för företag då de kan special sprida budskap till dem som de tror kan vara intresserad av det. Det kan välja att visa sina reklamrutor vid de personer som ingår i deras målgrupp. Det är väldigt effektiv marknadsföring och ett lätt sätt att sprida kampanjer. Det är också väldigt populärt att skapa grupper och event både mellan privat personer och från företag som sprider det vidare.

 

Många kan skapa grupper eller event för att sprida budskap om orättvisor och promota att folk ska demonstrera. Antigen genom att komma till en specifik plats eller för att sprida de över hela världen ha exempel en grej som att ”alla bär lila tröja den här dagen för att stödja homosexuellas rättigheter”, sådan kampanjer och demonstrationer mobiliseras väldigt smidigt och väldigt ofta via Facebook, med stor respons och stor succé.

 

Idag är Facebook ett stort och välkänt Community. Mm man går mot strömmen och inte är med på Facebook möts man av höjda ögonbryn som om det var det självklarast i världen. Det är en fantastisk kontakt funktion, då man kan vara kompisar med flera hundra personer och inte ha ständig kontakt med dem, men samtidigt kunna kontakta dem om man har behovet av det. Människor kan flytta, byta telefon nr så sådan kontakt uppgifter varar inte så länge, men har du skaffat Facebook så är det ju en stor chans att du behåller det mycket längre. Själv är jag snart på min femte adress sedan jag skaffade Facebook, dock har jag alltid haft samma mobilnr sedan jag fick min första mobil.

 

Vad jag egentligen vill komma till är att vet vi vad Facebook egentligen gör? Vet vi vilka som egentligen tar del av all information som vi självmant bara matar ut utan att tänka så mycket på det?  Vilka vänner är sanna vänner, de på Facebook eller de som man faktiskt umgås och pratar med? Är det coolt att ha +500 vänner på Facebook eller är det coolt att ha familjen + 10 riktiga vänner? Det är något att fundera över.  Siffror är inte viktiga när det gäller vänner, utan vad siffran innehåller.  Sedan kan man använda sin kontaktlista strategisk genom att ha kontakter där som man kan ha nytta av en dag, när det vet man aldrig! Men det är någon bekant som har kan något speciellt, eller har någon kontakt som man kan behöva någon dag. Då kan det vara fint att ha dem där lättillgängligt.

 

Think about it !

Vad gör Facebook med dig?

 

Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Facebook

http://www.dn.se/ekonomi/din-information-vard-miljarder-pa-wall-street

http://www.dn.se/ekonomi/datasnillet-med-800-miljoner-kompisar

http://www.dn.se/ekonomi/kvinnan-som-tamjde-facebook


Kommentarer
Postat av: Evelina

duktig du är Malin!

2011-12-18 @ 14:32:29
URL: http://evelinandrea.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0